maandag 24 september 2012

Injera

Weer een nieuwe keuken ontdekt! Met het vrijgezellenfeest van mijn schoonzus -inmiddels een paar maanden geleden- bij een Afrikaans restaurant gegeten. Thuis moest ik er meteen achter komen wat het nou precies was wat we gegeten hadden. Die sponzige, elastische, beetje zurige pannenkoeken waar je stukjes vanaf scheurt om er vervolgens vlees of vis in een sausje mee op te pakken.
Injera heten ze. Het is Ethiopisch brood dat wordt gemaakt van een gefermenteerd beslag van teff meel.

Na wat speurwerk op internet kom ik diverse recepten tegen om injera's te maken. Dit is een recept zonder teff meel, maar de smaak is nagenoeg gelijk als van de injera zoals we die in het restaurant hebben gegeten.

Ingrediënten voor 2 personen
250 gram bloem
250 gram zelfrijzend bakmeel
7 g gedroogde gist
1 l lauw water
 
Voorbereiding 2 dagen van te voren:
Meng in een grote pan of kom met de garde alle ingrediënten tot een luchtig beslag. Laat het beslag 2 dagen bij kamertemperatuur fermenteren. Roer iedere dag 1 keer door.

Bereiding (na 2 dagen fermenteren)
Het beslag ruikt nu een beetje zurig, is flink gerezen en bubbelt er lekker op los.
Om het beslag te verversen giet je er wat water af (in een maatkan, dan weet je hoeveel water eraf is gegoten) en giet dezelfde hoeveelheid vers lauw water erbij en laat het 1 uur staan.
 
Verhit een grote koekenpan op een middel hoog vuur. Roer het beslag met een garde tot er belletjes ontstaan en giet een flinke lepel belletjes-beslag in de droge pan (geen boter of olie gebruiken). Zo krijg je een hele luchtige pannenkoek vol met belletjes. Zodra de injera aan de bovenzijde droog is en los laat van de pan haal je de injera uit de pan (dit duurt zo'n minuut of 3) en laat deze even uitdampen op een schone theedoek.  
Voor het volgende beslag in de pan gaat, eerst het beslag weer tot belletjes-beslag kloppen met de garde.

Zo wordt het opgediend:
Een groot bord wordt bekleed met de injera en daarop het vlees of vis gerecht met saus.
De overige injera's worden er koud bij geserveerd.
Een typisch Ethiopisch gerecht wat met de injera's wordt geserveerd is doro wot.

2 opmerkingen: