dinsdag 25 september 2012

Lasagne bolognese

Dit recept maak ik regelmatig, vooral omdat de kinderen er dol op zijn.
Vaak maak ik een dubbele hoeveelheid van de bolognesesaus en vries de helft in. Dan hoef je de volgende keer alleen de saus te ontdooien (nog even bechamelsaus maken) en de lasagne  op te bouwen en 45 minuten in de oven te zetten.



Ingrediƫnten voor 4 personen

Bolognesesaus:
1 ui, 3 teentjes knoflook, 400 g rundergehakt, Italiaanse kruiden (basilicum, oregano, majoraan, peterselie, paprikapoeder), 1 laurierblaadje, sambal, 3 kleine blikjes tomatenpuree, 2 blikken gepelde tomaten in stukjes (of als je meer tijd hebt 800g verse tomaten in kwarten gesneden; met verse tomaten is dit recept nog lekkerder!), olijfolie, 2 bolletjes mozzarella in plakjes gesneden.

Bechamelsaus:
50 g.boter, 50 g bloem, 500 ml. koude melk, suiker, peper en zout.

Lasagnebladen, eventueel zelfgemaakt. (zie recept voor zelfgemaakte pasta)


Bereidingswijze
Voor de bolognesesaus de ui snipperen en in een koekenpan met wat olijfolie fruiten, halverwege de fijngesneden knoflook toevoegen. In de grote soeppan de tomatenpuree hard verwarmen (blijf roeren, anders brandt deze aan), tot deze niet zurig meer ruikt. Het ui/knoflook/olie mengsel toevoegen.
In de koekenpan weer wat olijfolie verwarmen en het gehakt met de kruiden, zout en peper rul bakken. Toevoegen aan het tomatenpureemengsel. De gepelde tomaten (of verse tomaten) toevoegen en op smaak brengen met sambal, suiker en een laurierblaadje. 1/2 uur op laag vuur laten sudderen met deksel op de pan, af en toe roeren.
(Onze kinderen houden van een wat minder grove saus, dus haal ik de staafmixer een paar keer door de saus.)

Voor de bechamelsaus de boter smelten, bloem erdoor roeren en verwarmen. Daarna beetje bij beetje de koude melk met een garde erdoor roeren. Al roerende even laten koken tot de saus is gebonden. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat.

In een ingevette ovenschaal de lasagne opbouwen als volgt:
1/3 bolognesesaus, 1 laag lasagnevellen, 1/3 van de bechamelsaus
1/3 bolognesesaus, 1 laag lasagnevellen, 1/3 van de bechamelsaus, mozzarella
1/3 bolognesesaus, 1 laag lasagnevellen, mozzarella, 1/3 van de bechamelsaus

Afdekken met aluminiumfolie en 30 minuten in een voorverwarmde oven (180 graden) zetten.
Na 30 min. de aluminiumfolie verwijderen en nog 15 min. in de oven laten tot de bovenkant goudbruin is. 


Een paar minuten buiten de oven laten staan om de lasagne wat steviger te laten worden, dan aansnijden en opdienen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten