dinsdag 25 september 2012

Patat

Veel recepten heb ik geprobeerd om de perfecte patat te maken, en dit recept is het resultaat van het beste van alle recepten in 1 recept!
Het belangrijkste is de juiste aardappel en de juiste temperatuur en tijd van het voorbakken.
Van oorsprong is Bintje DE patataardappel, maar ook met een Zeeuwse kleiaardappel van de markt of een iets kruimige supermarkt-aardappel heb ik goede patat gebakken.

Ingrediƫnten voor 4 personen
1 kg patat-aardappelen
zout
arachideolie of zonnebloemolie

Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snijd ze in lange reepjes van 1 x 1 cm (of  met een patatsnijder snijden). Doe de gesneden aardappelen in een grote kom met koud water en 1 el zout, en laat ze 15 minuten in het water staan. Haal ze uit het water en spoel ze met water na. Droog de aardappels goed af.
Bak de patat  in porties van maximaal 300 g, 7 minuten, in olie van 145 graden. De patat mag nog niet verkleurd zijn! Laat uitlekken in een met keukenpapier bekleed vergiet, en laat ze daarna afkoelen.

Bak de patat in porties van 300g, in ongeveer 2 tot 4 minuten goudbruin af in olie van 180 graden. Laat uitlekken in een met keukenpapier bekleed vergiet en bestrooi met wat zout.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten