woensdag 26 september 2012

Spinazie tomaten lasagne

Onze kinderen zijn dol op dit gerecht, en dat is mooi want het is ook nog eens super gezond met zoveel groenten! De gerookte paprikapoeder geeft deze lasagne een hele bijzondere en verfijnde smaak.


Ingrediënten voor 4 personen

900 g verse spinazie
1 bakje mascarpone
200 g geraspte belegen kaas
2 uien
2 tenen knoflook
800 g tomaten (of 2 blikken gepelde tomaten)
200 g lasagnebladen (kant en klaar of zelf gemaakte lasagnebladen
1/2 tl zwarte peper
1 1/2 tl gerookte paprikapoeder
zout


900 g verse spinazie, 1 minuut blancheren in gezouten water. Daarna uit laten lekken en met de mascarpone met de staafmixer mixen tot saus.
Om en om met lasagnebladen in een ingevette grote ovenschaal doen, beginnen en eindigen met spinaziesaus. 100 g Geraspte kaas erover.

2 Uien fruiten met 2 tenen knoflook. Peper, zout en gerookte paprikapoeder toevoegen. 800gr tomaten (in stukken gesneden) erbij doen en 15 minuten zacht laten koken. Tot saus pureren met staafmixer. Over de geraspte kaas schenken en weer 100 g geraspte kaas erover. Aluminiumfolie erover.

20 Minuten op 200 graden in een voorverwarmde oven bakken, na 20 minuten aluminiumfolie eraf halen en nog 15 minuten bakken.

Gebakken Griekse aardappelpartjes

Ingrediënten voor vier personen
800 g aardappelen
4 el olijfolie
1 tl zeezout
2 tl gedroogde oregano
3 teentjes knoflook, geperst
2 el citroensap
175 ml water

Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snijd ze in partjes.
Doe de aardappels in een grote ovenschaal en schep de olijfolie, zeezout, oregano, knoflook, citroensap en water erdoorheen.
Bak de aardappelpartjes 60 minuten in een voorverwarmde oven op 225 graden. Schep de aardappels ieder kwartier om, zodat de partjes aan alle kanten goudbruin worden gebakken.

dinsdag 25 september 2012

Kibbeling

Er is veel discussie over van welke vissoort kibbeling moet c.q. mag worden gemaakt. Van oorsprong wordt kibbeling van kabeljauw (om precies te zijn kabeljauwwang) gemaakt. Maar door de hoge prijs van kabeljauw worden tegenwoordig ook vaak andere witvis soorten gebruikt. Zelfs zoetwatervissen als pangasiusfilet, maar dat geeft echt een andere smaak dan een zoutwatervis. Als alternatief kan je dan beter kiezen voor een andere zoutwatervis als koolvis of wijting.

Ingredienten
700 gr witvis, bij voorkeur kabeljauw
250 g bloem
1 ei
500 ml melk
kibbeling kruidenmix (zie onderaan dit recept)

Bereidingswijze
Spoel de vis af, dep hem droog, en snijd in skukken van 4 x 4 cm.
Kruid de stukjes vis met peper en zout.
Maak een dik beslag van 250g bloem, 1 ei en 500ml melk.
Voeg de kibbeling kruidenmix toe (zie recept onderaan), maar houd nog een beetje over om de kibbeling na het bakken mee te bestrooien.
Wentel de vis door het beslag.
Frituur de stukjes ongeveer 4 minuten in olie op 180 °C tot ze goudbruin zijn.

KIBBELINGKRUIDEN
1 tl zout, 1 ½ tl gerookte paprikapoeder, 1 tl witte peper, ½ tl koriander, ½ tl kardamom, ¼ tl nootmuskaat, ¼ tl kurkuma, ¼ tl komijnzaad, ¼ tl chilipoeder,

Patat

Veel recepten heb ik geprobeerd om de perfecte patat te maken, en dit recept is het resultaat van het beste van alle recepten in 1 recept!
Het belangrijkste is de juiste aardappel en de juiste temperatuur en tijd van het voorbakken.
Van oorsprong is Bintje DE patataardappel, maar ook met een Zeeuwse kleiaardappel van de markt of een iets kruimige supermarkt-aardappel heb ik goede patat gebakken.

Ingrediënten voor 4 personen
1 kg patat-aardappelen
zout
arachideolie of zonnebloemolie

Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snijd ze in lange reepjes van 1 x 1 cm (of  met een patatsnijder snijden). Doe de gesneden aardappelen in een grote kom met koud water en 1 el zout, en laat ze 15 minuten in het water staan. Haal ze uit het water en spoel ze met water na. Droog de aardappels goed af.
Bak de patat  in porties van maximaal 300 g, 7 minuten, in olie van 145 graden. De patat mag nog niet verkleurd zijn! Laat uitlekken in een met keukenpapier bekleed vergiet, en laat ze daarna afkoelen.

Bak de patat in porties van 300g, in ongeveer 2 tot 4 minuten goudbruin af in olie van 180 graden. Laat uitlekken in een met keukenpapier bekleed vergiet en bestrooi met wat zout.

Italiaanse eiwittencake

Na het maken van pastadeeg houd je precies genoeg eiwitten over om deze lekkere Italiaanse cake te maken. Over het algemeen houd je met bakken en koken sowieso meer eiwit dan eigeel over, en eiwitten kan je ook prima invriezen, maar deze cake is zeker het bakken waard!

Ingrediënten
8 eiwitten
120 g boter
120 g suiker
150 g bloem
50 g gehakte of geschaafde amandelen
75 g rozijnen
1 el bloem
snufje zout


Wel de rozijnen 30 minuten in lauw water.
Vet de cakevorm in met boter en bestrooi met bloem.

Droog de rozijnen.

Klop in een schone kom de eiwitten met een snufje zout stijf.

Mix in een andere kom de boter en suiker luchtig door elkaar. Voeg het meel, de amandelen en de rozijnen toe en mix tot een stevig deeg.

Meng een kwart van het geklopte eiwit goed door het deeg, en schep daarna luchtig de rest van het geklopte eiwit erdoor, tot een luchtig beslag.
Doe het beslag in de cakevorm en bak ongeveer 70 minuten in een voorverwarmde oven op 160 ºC.

Zelf pasta maken

Hier het recept voor pastadeeg. Door de grote hoeveelheid eieren is het een heel rekbaar deeg, wat heel makkelijk te verwerken is met de pastamachine zonder dat het breekt of plakt.
En wat vooral erg lekker is!

ingredienten voor 8 porties:
8 eierdooiers
3 eieren
250 g farina (bloem of type '00')
250g semolina

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en mix tot een stevig deeg. Het deeg is nu klaar om het met de pastamachine te verwerken tot lasagnevellen of tagliatelle/ spaghetti.

De kooktijd van de pasta is afhankelijk van de dikte van de pasta 3 tot 4 minuten.

Tip!

  • Dit deeg is heel geschikt om in porties in te vriezen.

  • Gooi de eiwitten die je overhoud niet weg, maar vries ze in of maak een lekkere Italiaanse eiwittencake, hier heb je precies 8 eiwitten voor nodig.

Lasagne bolognese

Dit recept maak ik regelmatig, vooral omdat de kinderen er dol op zijn.
Vaak maak ik een dubbele hoeveelheid van de bolognesesaus en vries de helft in. Dan hoef je de volgende keer alleen de saus te ontdooien (nog even bechamelsaus maken) en de lasagne  op te bouwen en 45 minuten in de oven te zetten.



Ingrediënten voor 4 personen

Bolognesesaus:
1 ui, 3 teentjes knoflook, 400 g rundergehakt, Italiaanse kruiden (basilicum, oregano, majoraan, peterselie, paprikapoeder), 1 laurierblaadje, sambal, 3 kleine blikjes tomatenpuree, 2 blikken gepelde tomaten in stukjes (of als je meer tijd hebt 800g verse tomaten in kwarten gesneden; met verse tomaten is dit recept nog lekkerder!), olijfolie, 2 bolletjes mozzarella in plakjes gesneden.

Bechamelsaus:
50 g.boter, 50 g bloem, 500 ml. koude melk, suiker, peper en zout.

Lasagnebladen, eventueel zelfgemaakt. (zie recept voor zelfgemaakte pasta)


Bereidingswijze
Voor de bolognesesaus de ui snipperen en in een koekenpan met wat olijfolie fruiten, halverwege de fijngesneden knoflook toevoegen. In de grote soeppan de tomatenpuree hard verwarmen (blijf roeren, anders brandt deze aan), tot deze niet zurig meer ruikt. Het ui/knoflook/olie mengsel toevoegen.
In de koekenpan weer wat olijfolie verwarmen en het gehakt met de kruiden, zout en peper rul bakken. Toevoegen aan het tomatenpureemengsel. De gepelde tomaten (of verse tomaten) toevoegen en op smaak brengen met sambal, suiker en een laurierblaadje. 1/2 uur op laag vuur laten sudderen met deksel op de pan, af en toe roeren.
(Onze kinderen houden van een wat minder grove saus, dus haal ik de staafmixer een paar keer door de saus.)

Voor de bechamelsaus de boter smelten, bloem erdoor roeren en verwarmen. Daarna beetje bij beetje de koude melk met een garde erdoor roeren. Al roerende even laten koken tot de saus is gebonden. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat.

In een ingevette ovenschaal de lasagne opbouwen als volgt:
1/3 bolognesesaus, 1 laag lasagnevellen, 1/3 van de bechamelsaus
1/3 bolognesesaus, 1 laag lasagnevellen, 1/3 van de bechamelsaus, mozzarella
1/3 bolognesesaus, 1 laag lasagnevellen, mozzarella, 1/3 van de bechamelsaus

Afdekken met aluminiumfolie en 30 minuten in een voorverwarmde oven (180 graden) zetten.
Na 30 min. de aluminiumfolie verwijderen en nog 15 min. in de oven laten tot de bovenkant goudbruin is. 


Een paar minuten buiten de oven laten staan om de lasagne wat steviger te laten worden, dan aansnijden en opdienen. 

Chocolade fondant

Dit overheerlijke recept van een chocoladecakeje met een krokante buitenkant en een zachte binnenkant is ook ook nog eens makkelijk te maken! Je kunt het zelfs al (max. 1 dag) van te voren voorbereiden en in de koelkast bewaren tot je ze gaat afbakken. Haal ze dan wel een half uurtje van te voren uit de koelkast, anders wordt de binnenkant niet goed warm.

Ingrediënten voor 4 personen:
125 g boter
125 g pure chocolade
2 grote eieren
3 dooiers
60 g suiker
25 g bloem
snufje zout


Klop de eieren, eigeel en suiker luchtig.
Smelt de chocola met de boter au bain marie.
Meng het gesmolten chocolademengsel bij het eimengsel en schep de bloem en een snufje zout erdoor tot een glanzend beslag.
Vet 4 souffle- of muffinvormpjes in met boter, en bestrooi met een beetje bloem.
Schenk het chocoladebeslag in de vormpjes, en bak ca. 12 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. De binnenkant moet nog een klein beetje vloeibaar zijn, dan zijn ze het lekkerst!
Serveer direct.

Smullen!

maandag 24 september 2012

Pilav met rozijnen

Toen we nog geen kinderen hadden permitteerden we het ons om iedere zomervakantie een verre reis te maken. Buiten Europa, ver weg, liefst zoveel mogelijk verschillende culturen ontdekken.
Een van de reizen ging naar Maleisië. Aangezien maleisië een multicultureel land is hebben we daar heerlijk van de diverse keukens kunnen proeven; we hebben ons de Chinese, Maleisische en Indische keuken daar prima laten smaken!

Hier het recept van een heerlijke pilav.

Ingrediënten voor 4 personen:
350 g basmati rijst
75 g ghee
10 kardamompeulen
4 kruidnagels

1/2 kaneelstokje2
laurierblaadjes
1
tl zout,
650ml
water
70 g rozijnen

Bereiding:
De rijst wassen.
De kruiden kort fruiten in de hete ghee.
Rijst, zout en water toevoegen, en aan de kook brengen. Voorzichtig even omroeren en de rozijnen toevoegen. Op een laag vuurtje, met de deksel op de pan in 15 minuten gaarkoken.
Van het vuur af nog 10 minuten laten staan.

Doro wot

Ingrediënten voor 2 personen




4 kipdrumsticks, gebraden 
2 eieren, hard gekookt

Voor de saus:
1 grote ui
1 klein blikje tomatenpuree
2 theelepels berbere
1 theelepel gemalen zwarte peper
1 kippenbouillon tablet
1 el boter

Snijd de ui in ringen en fruit in de boter.
Voeg tomatenpuree toe en bak even mee tot deze niet meer zurig ruikt. Voeg de berbere, zwarte peper, bouillon en 500 ml water toe.
20 minuten zachtjes laten koken.
De drumsticks en gehalveerde eieren in de saus een paar minuten opwarmen. (eventueel eerst het vlees van het bot halen, dat eet makkelijker)
 
Doro wot opdienen met injera.
 

Injera

Weer een nieuwe keuken ontdekt! Met het vrijgezellenfeest van mijn schoonzus -inmiddels een paar maanden geleden- bij een Afrikaans restaurant gegeten. Thuis moest ik er meteen achter komen wat het nou precies was wat we gegeten hadden. Die sponzige, elastische, beetje zurige pannenkoeken waar je stukjes vanaf scheurt om er vervolgens vlees of vis in een sausje mee op te pakken.
Injera heten ze. Het is Ethiopisch brood dat wordt gemaakt van een gefermenteerd beslag van teff meel.

Na wat speurwerk op internet kom ik diverse recepten tegen om injera's te maken. Dit is een recept zonder teff meel, maar de smaak is nagenoeg gelijk als van de injera zoals we die in het restaurant hebben gegeten.

Ingrediënten voor 2 personen
250 gram bloem
250 gram zelfrijzend bakmeel
7 g gedroogde gist
1 l lauw water
 
Voorbereiding 2 dagen van te voren:
Meng in een grote pan of kom met de garde alle ingrediënten tot een luchtig beslag. Laat het beslag 2 dagen bij kamertemperatuur fermenteren. Roer iedere dag 1 keer door.

Bereiding (na 2 dagen fermenteren)
Het beslag ruikt nu een beetje zurig, is flink gerezen en bubbelt er lekker op los.
Om het beslag te verversen giet je er wat water af (in een maatkan, dan weet je hoeveel water eraf is gegoten) en giet dezelfde hoeveelheid vers lauw water erbij en laat het 1 uur staan.
 
Verhit een grote koekenpan op een middel hoog vuur. Roer het beslag met een garde tot er belletjes ontstaan en giet een flinke lepel belletjes-beslag in de droge pan (geen boter of olie gebruiken). Zo krijg je een hele luchtige pannenkoek vol met belletjes. Zodra de injera aan de bovenzijde droog is en los laat van de pan haal je de injera uit de pan (dit duurt zo'n minuut of 3) en laat deze even uitdampen op een schone theedoek.  
Voor het volgende beslag in de pan gaat, eerst het beslag weer tot belletjes-beslag kloppen met de garde.

Zo wordt het opgediend:
Een groot bord wordt bekleed met de injera en daarop het vlees of vis gerecht met saus.
De overige injera's worden er koud bij geserveerd.
Een typisch Ethiopisch gerecht wat met de injera's wordt geserveerd is doro wot.